Σεισμός στο Αφγανιστάν: Έκκληση για διεθνή βοήθεια από τους Ταλιμπάν

©EPA/STRINGER

Έκκληση για διεθνή βοήθεια απευθύνουν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, ύστερα από το σεισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1000 άτομα.

«Ο απολογισμός έφθασε τους 1.000 νεκρούς και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο», ανέφερε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, ο Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα, με τον αριθμό νεκρών και τραυματιών να αυξάνεται διαρκώς.

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην Πακτίκα, δήλωσε ο Μοχάμαντ Νάσιμ Χακάνι, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της κυβέρνησης.

«Δυστυχώς σημειώθηκε ισχυρός σεισμός σε τέσσερις περιοχές της επαρχίας Πακτίκα, από τον οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν συμπολίτες μας και καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια», ανέφερε ο Μπιλάλ Καρίμι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, στο Twitter.

«Καλούμε όλες τις υπηρεσίες αρωγής να στείλουν αμέσως ομάδες στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή», πρόσθεσε για το σεισμό.

«Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση (…) και είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη βοήθεια», επεσήμανε ο Τόμας Νίκλασον Ευρωπαίος, ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει «κινητοποιηθεί πλήρως» για την καταστροφή. Ομάδες υγείας, ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα κατευθύνονται στο σημείο, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.