Σε τροχιά σύγκρουσης Μασκ και Ε.Ε. για την ελευθερία του λόγου στο Twitter

©Pixabay

Τα σχέδια του Έλον Μασκ για το Twitter ενδέχεται να συναντήσουν το εμπόδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μασκ εμφανίζεται απόλυτος σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου στο Twitter, το οποίο περνά στα χέρια του, με τον Επίτροπο Εσωτερικών Αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τιερί Μπρετόν, να σημειώνει ότι στην Ευρώπη «το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους κανόνες περιεχομένου της ΕΕ».

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ δίνει στην Κομισιόν εξουσίες στην αστυνόμευση των τεχνολογικών πλατφορμών, απαιτώντας από αυτές να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο, από τρομοκρατική προπαγάνδα έως διαφημίσεις για μη ασφαλή παιχνίδια.

«Δεν με νοιάζει τι κάνει εκτός Ευρώπης», είπε ο Μπρετόν στην τηλεόραση του Bloomberg τον Απρίλιο. «Θέλεις να μπεις στην Ευρώπη; Αυτοί είναι οι κανόνες μας».

Η παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων της Ένωσης είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 450.000 ευρώ στο Twitter το 2020. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας που ορίζονται ως «φύλακες» να συμμορφωθούν με τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Μασκ θα είναι η DSA (Digital Services Act).

Πιθανά πρόστιμα

Κύριος στόχος της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες αφαιρούν παράνομο περιεχομένο, αλλά αυτό που θεωρείται παράνομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Το Twitter θα πρέπει να είναι επιμελείς στην κατάργηση του παράνομου περιεχομένου ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία δημοσιεύτηκε, διαφορετικά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου τους. Εάν το Twitter παραβεί πολλές φορές τους κανόνες, η λειτουργία της εταιρείας θα μπορούσε να απαγορευτεί πλήρως στην Ένωση.

Το Twitter έχει περίπου 1.500 άτομα που κάνουν εποπτεία περιεχομένου σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζονται στο Meta και 10.000 για τα προϊόντα της Google. Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν επαρκούν.

Ο Μασκ σχεδίαζε να περικόψει το 75% του προσωπικού του Twitter, σύμφωνα με την Washington Post. Οποιαδήποτε τέτοια σχέδια θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη την παρακολούθηση παράνομων αναρτήσεων σε χώρες της ΕΕ.

Πηγή: Bloomberg

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.