Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τον κινεζικό πύραυλο – Και η Ελλάδα στην τροχιά πτώσης

© Twitter/EU_SST

Πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έγινε η επανείσοδος του ανεξέλεγκτου τμήματος του κινεζικού διαστημικού πυραύλου Long March 5B, σύμφωνα με το Space Command των ΗΠΑ. Εκεί είναι και το πιθανότερο να πέσουν τα συντρίμμια του πυραύλου ο οποίος βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη πτώση προς τη Γη, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για την Πορτογαλία και τη βόρεια Ισπανία.

Το πρωί της Παρασκευής έκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της Ισπανίας εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ένας κινεζικός πύραυλος πρόκειται να πραγματοποιήσει ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

Μάλιστα, στην τροχιά πτώσης του διαστημικού «σκουπιδιού» – βάρους 21 τόνων – βρίσκεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με την αρμόδια διαστημική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαγόρευση στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια επιβλήθηκε περίπου στις 8:40 το πρωί ενώ περίπου 40 λεπτά αργότερα, η κίνηση αποκαταστάθηκε.

Ο χάρτης του EU Space Surveillance and Tracking:

«Η στατιστική πιθανότητα για συντριβή στο έδαφος σε κατοικημένες περιοχές είναι χαμηλή», αναφέρει η EU-SST, σημειώνοντας πάντως ότι οι προβλέψεις τις δεν είναι ακριβείας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Δείτε live την πορεία του κινεζικού πυραύλου:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.