Σάντσεθ: Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για διακοπή του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία

©EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί… Κανείς δεν γνωρίζει… Ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ισπανία αυξάνει ήδη τις εισαγωγές ενέργειας από αρκετές χώρες, ενισχύει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και περιορίζει την κατανάλωση. Αν και η Ισπανία έχει σχετικά χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση δεν μας επηρεάζει και θα μπορούσε να επιδεινωθεί, επιβραδύνοντας την οικονομική μας ανάπτυξη ή υποχρεώνοντάς μας να υιοθετήσουμε περισσότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», είπε ο Σάντσεθ.

Ο ισπανός πρωθυπουργός τόνισε: «Αν και ο εφοδιασμός της χώρας μας είναι εξασφαλισμένος, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας… γιατί αν ο Πούτιν κλείσει τη “στρόφιγγα” προς το βορρά, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η Ισπανία δεν είναι απλώς στην ΕΕ για να δέχεται βοήθεια, αλλά και για να την προσφέρει», σημείωσε για την ενέργεια.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.