Saniya Habboub: Το Google Doodle τιμά τη Λιβανέζα γιατρό

©Google

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τη ζωή της Δρ. Saniya Habboub, μιας πρωτοπόρου και μεταξύ των πρώτων γυναικών γιατρών από τον Λίβανο που σπούδασαν ιατρική στο εξωτερικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την άφιξή της πίσω στη Βηρυτό, άνοιξε το δικό της ιατρείο και ενέπνευσε αμέτρητα άλλα λιβανέζικα κορίτσια και γυναίκες να αναζητήσουν εκπαίδευση. Γιορτάζουμε σήμερα τη Δρ Σανίγια για να τιμήσουμε την αποφοίτησή της από την ιατρική σχολή το 1931.

Το 1926, η Habboub ήταν μια από τις τρεις πρώτες που αποφοίτησαν από το Αμερικανικό Κολέγιο Γυναικών στη Βηρυτό (AJCW). Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB). Ταξίδεψε στην Αμερική και έλαβε το πτυχίο της ιατρικής στη γυναικολογία και τη μαιευτική από το Γυναικείο Ιατρικό Κολλέγιο στην Πενσυλβάνια το 1931.

Την ημέρα της αποφοίτησής της, προς τιμήν της επιτυχίας της, το σχολείο κάλεσε έναν Λιβανέζο ιστορικό και καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον να δώσει την εναρκτήρια ομιλία . Η Habboub έδειξε την ευγνωμοσύνη της στο κολέγιο παρέχοντας στους μελλοντικούς φοιτητές μια υποτροφία στο όνομά της.

Το 1933, επέστρεψε στη Βηρυτό και ξεκίνησε πρακτική στη γειτονιά της, Bab Idriss. Οι πελάτες της νόμιζαν ότι ήταν απλώς μια μαία στην αρχή, αλλά την αναγνώρισαν ως εξειδικευμένη γιατρό. Η Habboub συνίδρυσε την Ένωση Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου και υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου για το Μουσουλμανικό Ορφανοτροφείο, το Μουσουλμανικό Σύλλογο Νέων Γυναικών και το Νοσοκομείο Maqassed.

Η Δρ Σανίγια ήταν μια εμπνευσμένη φιγούρα που άνοιξε το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές γυναικών. Μετά από 50 χρόνια αφοσιωμένης ιατρικής υπηρεσίας, η κυβέρνηση του Λιβάνου την τίμησε με Μετάλλιο Αξίας Υγείας το 1982. Υπάρχει επίσης ένας δρόμος στη Βηρυτό που πήρε το όνομά της.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.