Σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream υποπτεύονται Ευρώπη και ΗΠΑ

©Eurokinissi

Η επαναλειτουργία των δύο μεγάλων αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, που διατρέχουν τη Βαλτική αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, είναι αδύνατη.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν διεθνείς αναλυτές, ύστερα από τις μυστηριώδεις επιθέσεις που δέχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 κοντά στο δανέζικο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική.

O διευθυντής του σουηδικού σεισμολογικού ινστιτούτου, Μπιερν Λουντ, περιέγραψε δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις, μία στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και μία στις 7 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Και οι δύο αγωγοί κατασκευάστηκαν για την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για σκόπιμη ζημιά. Το ερώτημα είναι ποιος θα ωφελούνταν;» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή που ασχολείται με θέματα ασφαλείας. Το ενδεχόμενο του σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τρεις διαρροές μέσα στην ίδια ημέρα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από μια σύμπτωση, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Ε.Ε., ο Ζοσέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι  «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Θα δοθεί η ισχυρότερη δυνατή απάντηση

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση».

«Μίλησα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν για τις ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream» σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Όπως πρόσθεσε, είναι πρωταρχικής σημασίας τώρα να διερευνηθούν τα περιστατικά για να έχουμε πλήρη σαφήνεια σχετικά με «τα γεγονότα και το γιατί».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση», προειδοποίησε.

Μπλίνκεν: Προς το συμφέρον κανενός μια πιθανή δολιοφθορά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι διαρροές ερευνώνται και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν το αποτέλεσμα σαμποτάζ. Πρόσθεσε ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο σημείωσε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Η θέση του Κρεμλίνου και η CIA

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, θεώρησε πιθανό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και τόνισε ότι οι διαρροές θα επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. 

«Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στο πεδίο του φυσικού αερίου τελείωσε», διεκήρυξε στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος χαρακτήρισε «σαμποτάζ» τις διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο για επιθέσεις σε αγωγούς αερίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.