Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελβετία δεν μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος μεσολαβητής

©Twitter-MFA Russia

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η Ελβετία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος με την Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι απέρριψε μια ελβετική πρόταση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας στη Ρωσία και τα συμφέροντα της Μόσχας στην Ουκρανία επειδή δεν θεωρεί πλέον ότι η Ελβετία είναι μια ουδέτερη χώρα.

Η Ελβετία έχει διπλωματική παράδοση ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε χώρες που οι σχέσεις τους έχουν διακοπεί. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάγεφ δήλωσε πως αυτό δεν είναι δυνατό στην παρούσα κατάσταση.

Χαρακτηριστικά είπε: «Οι Ελβετοί ενδιαφέρονταν πράγματι κατά τη γνώμη μας για μια ενδεχόμενη εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ουκρανίας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απαντήσαμε πολύ ξεκάθαρα πως η Ελβετία έχασε δυστυχώς το καθεστώς του ουδέτερου κράτους και δεν θα μπορούσε να ενεργήσει είτε ως ενδιάμεσος είτε ως εκπρόσωπος. Η Βέρνη έχει προσχωρήσει στις παράνομες δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».

Η Ελβετία υιοθέτησε σχεδόν όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Ελβετικά ΜΜΕ ανέφεραν προηγουμένως πως ο κύριος σκοπός της ελβετικής πρότασης ήταν η ελβετική πρεσβεία στη Μόσχα να εξασφαλίζει προξενικές υπηρεσίες για τους Ουκρανούς που ζουν στη Ρωσία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.