Ρωσία: Βαριές ποινές για τους λιποτάκτες- Συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα

©Pixabay

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Η τροποποίηση ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσεις ένα «γραφείο στρατολόγησης» στο διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Τα δημοψηφίσματα συνεχίζονται

Η Ρωσία εξάλλου συνεχίζει τα δημοψηφίσματα που αναμένεται να οδηγήσουν στην προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει «γρήγορα και αυστηρά» τιμωρητικά μέτρα σε περίπτωση προσαρτήσεων, κρίνοντας πως «τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας αποτελούν απάτη», «πρόσχημα για την προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας διά της βίας».

Οι χώρες της G7 παρότρυναν «όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα» που δεν έχουν κατ’ αυτές «καμιά νομική ισχύ», ούτε «νομιμοποίηση».

Τα δημοψηφίσματα στις περιφέρειες που ελέγχουν οι αυτονομιστές θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.