Ρωσία: Περίπου 300 μετανάστες περιμένουν να περάσουν στη Φινλανδία

Περίπου 300 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Ρωσίας και της Φινλανδίας, στην περιφέρεια Μουρμάνσκ, με την ελπίδα ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος στο φινλανδικό έδαφος, δήλωσε σήμερα Ρώσος αξιωματούχος, αφού το Ελσίνκι έκλεισε συνοριακά περάσματα που βρίσκονται πιο νότια κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προκαλεί μεταναστευτική κρίση.

«Περίπου 300 πολίτες περισσότερων από δέκα ξένων κρατών περιμένουν, όχι ώρες, αλλά εδώ και ημέρες, να περάσουν τα σύνορα», κατήγγειλε στο Telegram ο Αντρέι Τσίμπις κυβερνήτης της περιφέρειας Μουρμάνσκ.

«Ξένοι πολίτες δεν μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα λόγω της φινλανδικής πλευράς. Αυτή η χώρα του ΝΑΤΟ δημιουργεί τεχνητή συμφόρηση», πρόσθεσε.

Ο Τσίμπις διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο συνοριακό πέρασμα Σάλα, στο βόρειο τμήμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο παραμένει ανοικτό.

Το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του κυβερνήτη, ο οποίος ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram φωτογραφίες και ένα βίντεο που μαρτυρούν, σύμφωνα με τον ίδιο, την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Τσίμπις, πρόκειται ήδη για μια «ανθρωπιστική κρίση» και οι ρωσικές αρχές προσφέρουν «πλήρη υποστήριξη» στους μετανάστες. «Έχουμε εγκαταστήσει σημεία όπου οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ζεσταθούν, να φάνε ή απλώς να πιουν ζεστό τσάι», εξήγησε.

Η Φινλανδία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο αντιδρώντας στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κατηγορεί η Μόσχα ότι επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τα κοινά τους σύνορα.

Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χιλιομέτρων, που αποτελεί και εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φινλανδικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει από τα τέλη Αυγούστου μεγάλη εισροή μεταναστών χωρίς χαρτιά από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κυρίως από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.

Το Σάββατο το Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι έκλεισε ως τις 18 Φεβρουαρίου 2024 τέσσερα συνοριακά περάσματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ τέσσερα ακόμη που βρίσκονται πιο βόρεια παραμένουν ανοικτά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στηρίζει την απόφαση της Φινλανδίας, καταγγέλλει «την επονείδιστη εκμετάλλευση» μεταναστών από τη Μόσχα, κατηγορία την οποία το Κρεμλίνο απορρίπτει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.