Ρωσία: Η διαρροή αερίου από το Nord Stream 1 είναι πιθανόν να σταματήσει τη Δευτέρα

©Forsvaret

Η διαρροή αερίου από τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα είναι πιθανό να σταματήσει τη Δευτέρα, δήλωσε στο Reuters η διαχείριστρια εταιρεία.

Εκπρόσωπος της Nord Stream AG τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού, καθώς πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί η ζημιά. Η εταιρεία ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια αξιολόγηση μόνο αφού φτάσει στην περιοχή.

«Μέχρι να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από μια εκτίμηση της ζημιάς, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Η εκτίμηση της ζημιάς μπορεί να γίνει επί τόπου μόλις καταφέρουμε να πλησιάσουμε την περιοχή. Αυτή τη στιγμή είναι απαγορευμένη ζώνη», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι εκρήξεις, αλλά ήταν γεμάτοι αέριο, το οποίο αναβλύζει από τη Βαλτική Θάλασσα.

«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

«Οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τονίζουν οι σύμμαχοι αναφερόμενοι σε «κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα» και για «μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.