Ρωσία: Δεκαετής κάθειρξη για τους λιποτάκτες

©Unsplash – ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Η τροποποίηση ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσεις ένα «γραφείο στρατολόγησης» στο διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε πόλεμο.

Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας λόγω επιστράτευσης

Στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας, υπάρχουν ουρές περίπου δέκα χιλιομέτρων όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Rayhan Demytrie. Σύμφωνα με την ίδια, αρκετοί περίμεναν μέχρι και 20 ώρες προκειμένου για να περάσουν τα σύνορα.

Αυξημένη είναι επίσης η κυκλοφορία στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.