Reuters: Μπλοφάρει ή λέει αλήθεια για τα πυρηνικά ο Πούτιν;

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η προειδοποίηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων καθιστά το ερώτημα πολύ πιο επείγον: Μπλοφάρει ο ρώσος πρόεδρος;

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι δεν ήταν μπλόφα και οι Δυτικοί πολιτικοί, διπλωμάτες και ειδικοί στα πυρηνικά όπλα είναι διχασμένοι. Η ανάλυση του Reuters είναι αποκαλυπτική.

Η προειδοποίηση του Πούτιν μπορεί να σημαίνει ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

Το ρωσικό Κοινοβούλιο αναμένεται να κηρύξει τις περιοχές μέρος της Ρωσίας στις 4 Οκτωβρίου. Ο δρόμος θα ανοίξει για ένα πιθανό αμυντικό χτύπημα εάν αισθανθεί ότι η περιοχή απειλείται σοβαρά.

Σημάδι απόγνωσης η απειλή του Πούτιν

Η η χρήση πυρηνικών θα ήταν σημάδι απελπισίας, οπότε το αν ο Πούτιν θα προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών ή όχι μπορεί τελικά να εξαρτηθεί από το πόσο στριμωγμένος αισθάνεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον παίρνουν στα σοβαρά, επισημαίνει στην ανάλυσή του το Reuters.

«Αν η επιλογή για τη Ρωσία είναι είτε να πολεμήσει έναν πόλεμο που χάνεται, είτε να χάσει άσχημα και να πέσει ο Πούτιν, ή να κάνει κάποιο είδος πυρηνικής επίδειξης, δεν θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πήγαιναν για την πυρηνική επίδειξη», σχολίαζε ο Τόνι Μπρέντον, πρώην Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ρητά τη Δύση ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφς. «Αυτό δεν είναι μπλόφα. Και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ανεμοδείκτης μπορεί να στραφεί και να δείξει προς το μέρος τους», είπε ο ίδιος.

Μια τέτοια ρητορική του Κρεμλίνου είναι πολύ διαφορετική από τα πολύ πιο διακριτικά «πυρηνικά» σήματα που προτιμούσαν οι ύστεροι Σοβιετικοί ηγέτες αφού ο κόσμος οδηγήθηκε στο χείλος του πυρηνικού πολέμου στην Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

«Να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη το είδος των απειλών»


Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έπαιρνε τα σχόλια του Πούτιν «πραγματικά σοβαρά» και είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα για συγκεκριμένες «καταστροφικές συνέπειες».

Η χρήση πυρηνικών θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική κλιμάκωση, γι’ αυτό οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι μια μαζική δυτική επίθεση με συμβατικά μέσα θα ήταν πιο πιθανή. Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν κινούνταν προς μια πυρηνική επίθεση, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, είπε: «Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη το είδος των απειλών του, δεδομένου του τι διακυβεύεται».

Ο Μπερνς, όμως, σημείωσε ότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες δεν περιελάμβαναν χειροπιαστές αποδείξεις ότι ο Πούτιν κινούνταν προς τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων άμεσα.

Πίσω στο 1945

Εάν ο Πούτιν διέτασσε πυρηνικό χτύπημα εντός της Ουκρανίας, θα ήταν η πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης από τα πυρηνικά κτυπήματα στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945.

Μικρότερης εμβέλειας όπλα χαμηλότερης απόδοσης θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων, αν και η αποτελεσματικότητά τους προκαλεί σκέψεις. Μια άλλη επιλογή, λένε, θα ήταν να πυροδοτήσει ο Πούτιν ένα τέτοιο όπλο σε μια απομακρυσμένη και ακατοίκητη περιοχή, ως μια επίδειξη δύναμης.

Η ραδιενέργεια θα μπορούσε να περιοριστεί σε περίπου ένα χιλιόμετρο, αλλά ο ψυχολογικός και γεωπολιτικός αντίκτυπος θα ήταν μεγάλος/ «Αν έπρεπε να στοιχηματίσω χρήματα, πιθανότατα θα έβαζα στοίχημα 3:2 ότι δεν θα έπαιρνε πυρηνικά ακόμα κι αν αισθάνεται απελπισμένος, αλλά αυτές δεν είναι καλές πιθανότητες», είπε ο Ρίτσαρντ Μπετς, καθηγητής σπουδών πολέμου και ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναπτύξει τουλάχιστον δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη RS-135s Cobra Ball, που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της δραστηριότητας βαλλιστικών πυραύλων, στα ρωσικά σύνορα.

Ο Λόρενς Φρίντμαν, ομότιμος καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για ένα τέτοιο πυρηνικό χτύπημα αυτή τη στιγμή. «Για να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος για να σπάσει αυτό το ταμπού που διαρκεί από τον Αύγουστο του 1945 για τόσο μικρά κέρδη, όταν οι Ουκρανοί είπαν ότι δεν θα σταματήσουν να πολεμούν ούτως ή άλλως, και ακόμη κι αν η μάχη σταματούσε, θα ήταν αδύνατο να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτά τα εδάφη. Οπότε θα ήταν πολύ περίεργο να το κάνει», σημείωσε ο Φρίντμαν.

Ο Μπετς του Πανεπιστημίου Κολούμπια είπε: «Μπορείτε να δείτε την πίεση που υφίσταται και τη λογική στο μυαλό του σχετικά με το πώς η χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου μπορεί να λειτουργήσει για τους σκοπούς του για να αντιστρέψει την κατάσταση, να τρομάξει τη Δύση και να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται».

Ένας «υπαρξιακός αγώνας» για τη Ρωσία


Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία παλεύει τώρα για την ύπαρξή της στην Ουκρανία. «Στην επιθετική αντιρωσική πολιτική της, η Δύση έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τόνισε ο Πούτιν.

Οι δυνάμεις του Πούτιν αντιμετωπίζουν μια σκληρή αντεπίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, Όσο καλύτερα πάει για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ο Πούτιν «πυρηνικός» προειδοποίησε ο Μπετς.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα ύστερα από «επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προηγουμένως απορρίψει τις ρωσικές προειδοποιήσεις, αλλά είπε στο CBS την Κυριακή ότι ο Πούτιν μπορεί τώρα να είναι σοβαρός. «Κοιτάξτε, ίσως χθες, ήταν μπλόφα. Τώρα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», σχολίασε ο ουκρανός πρόεδρος.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.