Πρωθυπουργός Μολδαβίας: «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην επικράτειά μας»

©EPA/DUMITRU DORU

Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας τονίζει ότι ανησυχεί πως η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα, ενώ προειδοποίησε ότι καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η προειδοποίηση της Νατάλια Γκαβριλίτσα ήρθε αφού οι δυνάμεις της Μόσχας σημείωσαν «κέρδη» στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι αναλυτές τονίζονν ότι το Κρεμλίνο είναι πιθανό να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών στην ανατολική Ουκρανία και της Υπερδνειστερίας.

Η Υπερδνειστερία ελέγχει μια στενή λωρίδα γης που βρίσκεται κυρίως μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των συνόρων Μολδαβίας-Ουκρανίας. Διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία το 1992.

«Είναι ένα υποθετικό σενάριο προς το παρόν, αλλά εάν οι στρατιωτικές ενέργειες προχωρήσουν περαιτέρω στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας και προς την Οδησσό, τότε φυσικά είμαστε πολύ ανήσυχοι», είπε η Gavrilita στον Fareed Zakaria του CNN την Κυριακή.

«Ανησυχούμε πολύ, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφος της αποσχιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διασφαλίσουμε ότι οι μάχες δεν θα κλιμακωθούν».

Μια χώρα όπως η Μολδαβία, η οποία είναι συνταγματικά ουδέτερη θα δυσκολευόταν αρκετά να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να πιέσει μέσω της Ουκρανίας για να εισβάλει αυξήθηκαν όταν Αλεξάντερ Λουκασένκο εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία που διέρρευσε να κάνει χειρονομίες στη Μολδαβία σε ένα χάρτη μάχης.

«Εάν μια χώρα μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο προσάρτησης χωρίς να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο, τότε υπό αυτή την έννοια, κανείς δεν είναι ασφαλής. Νομίζω ότι πολλές χώρες ανησυχούν», δήλωσε η Γαβριλίτσα.

Πηγή: Dailymail.co.uk

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.