«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για ένταξη της Κροατίας στην Eυρωζώνη

©USA-Reiseblogger – Pixabay

Η Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις για μπει στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Αν η Κροατία ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, τότε οι χώρες που θα βρίσκονται σε αυτή θα γίνουν 20.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κροατία είναι έτοιμη να μπει στην ευρωζώνη, στην έκθεση σύγκλισης του 2022. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κροατία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούλιο, έπειτα από συζητήσεις στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Με την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ, η οικονομία της θα γίνει ισχυρότερη, με οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία της γενικότερα. Η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία θα καταστήσει επίσης το ευρώ ισχυρότερο.

Είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή των πρώτων τραπεζογραμματίων, το ευρώ έχει καταστεί ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρη την Ένωση. Το ευρώ αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας.», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: « Πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα. Θα αποφέρει πραγματικά οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κροατίας και θα καταστήσει την οικονομία της ανθεκτικότερη. Δείχνει επίσης ότι το ευρώ παραμένει ελκυστικό και επιτυχημένο παγκόσμιο νόμισμα.

Το νόμισμά μας αποτελεί σύμβολο της ισχύος, της ενότητας και της αλληλεγγύης της Ευρώπης σε μια περίοδο δοκιμασίας λόγω του πολέμου που ξέσπασε στο κατώφλι μας».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.