Πούτιν: Συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και μηνύματα προς τη Δύση

©(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα την πρώτη συνάντηση μεταξύ τους μετά από επτά μήνες, στη Σαμαρκάνδη.

Υπενθυμίζεται πως στο Ουζμπεκιστάν πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, με τη συμμετοχή ηγετών από συνολικά περίπου 15 χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Κινέζο ηγέτη ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας» ενάντια στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα στενά της Ταϊβάν. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» που έχει κρατήσει η Κίνα στο ουκρανικό.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία. Κατανοούμε τα ερωτήματα και την ανησυχία τους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά θα εξηγήσουμε τη θέση μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Η αναφορά του Πούτιν σε κινεζικές «απορίες και ανησυχίες» θα μπορούσε να ερμηνευτεί, σύμφωνα με τους New York Times, ως παραδοχή – επιβεβαίωση της άποψης που θέλει το Πεκίνο να μην εγκρίνει πλήρως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «ενσταλάξει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν χαοτικό κόσμο», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Για το Ρώσο πρόεδρο οι συναντήσεις που θα έχει θα είναι μια ευκαιρία να αποδείξει πως δεν είναι απομονωμένος στη διεθνή σκηνή Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Κίνα δεν έχει πρακτικά στηρίξει τους Ρώσους.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.