Πούτιν σε Ερντογάν: Η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη

©EPA

Την πρόταση που διατύπωσε για δημιουργία μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, επανέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αστάνα.

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Ερντογάν.

«Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Πούτιν είπε ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζουν κανονικά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δεν τοποθετήθηκε για την πιθανή δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.


«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών με βάση τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε μη ανεπτυγμένες χώρες μέσω της Τουρκίας», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Θα εργαστούμε για να ξεκαθαρίσουμε ποιες θα είναι αυτές οι χώρες. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις φτωχές και όχι στις ανεπτυγμένες χώρες».

Τέλος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και αυτός στον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού, λέγοντας ότι το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας του θα γίνει στο πρώτο μισό του 2023.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.