Πούτιν: Κερδίζει εδάφη στα χαρτιά, χάνει στο πεδίο της μάχης

© PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ορόσημο για τον επτάμηνο πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία αποτελεί η χθεσινή ημέρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προσαρτήθηκαν και επίσημα τέσσερις ουκρανικές περιοχές (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) στη Ρωσική επικράτεια, δίνοντας του τη δυνατότητα για περαιτέρω κλιμάκωση. Ωστόσο, η στρατιωτική επιχείρηση στερείται της λάμψης που είχε χθες η εκδήλωση στην κόκκινη πλατεία.

Η ξαφνική και επιτυχημένη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου αυτόν τον μήνα άφησε τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν λιγότερα ουκρανικά εδάφη από ό,τι μετά την πρώτη τους επίθεση στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση του CNN με βάση αποκλειστικά δεδομένα από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Η πρώτη μαζική επίθεση της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε τη νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου, της επέτρεψε να ασφαλίσει ή να προχωρήσει στο ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, ή περίπου 119.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα συνολικά 603.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα που η Ουκρανία διεκδικεί και θεωρεί «προσωρινά κατεχόμενα », δείχνει η ανάλυση.

Επτά μήνες μετά την έναρξη μιας εισβολής – μια εισβολή που οι δυτικοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι θα τελείωνε σε λίγες μέρες – η Ρωσία ελέγχει περίπου τρεις χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερη γη από ό,τι τις πρώτες πέντε ημέρες του πολέμου, διαπίστωσε το CNN.

Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν περικυκλωθεί από τους Ουκρανούς στην πόλη Λιμάν της επαρχίας Ντονέτσκ, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο Μάιο, και αναζητούσαν τρόπους διαφυγής, όπως αναγνώρισε ο ηγέτης των αποσχιστών που πολεμούν μαζί με τους Ρώσους, Ντένις Πουσίλιν.

«Καλώς ορίσατε στο σπίτι»

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, την 30η Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Σε μήνυμά του προς πλήθος κόσμου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό της προσάρτησης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η νίκη θα είναι δική μας» και επανέλαβε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για βοηθήσουμε τα αδέρφια μας στις νέες περιοχές». Ο Πούτιν δεσμεύτηκε να «κάνει τα πάντα» για να «ανεβάσει το επίπεδο ασφάλειας» σε αυτές τις τέσσερις περιοχές.

«Καλώς ορίσατε σπίτι», είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους των ουκρανικών περιοχών που προσαρτήθηκαν, λέγοντας ότι «επέστρεψαν στην ιστορική τους πατρίδα». Υποστήριξε επιπλέον ότι η Ρωσία δημιούργησε τη σύγχρονη Ουκρανία παραχωρώντας εκτάσεις της. «Κανείς δεν ρώτησε τα εκατομμύρια απλών πολιτών όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση» τόνισε.

Στόλτενμπεργκ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Το NATO καταδικάζει τη προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Όλα τα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, παραμένουν ουκρανικά» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη που η Μόσχα μονομερώς προσάρτησε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.