Πούτιν: «Αργά ή γρήγορα» θα αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ουκρανία

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Χώρα με σπουδαίο μέλλον η Αμερική», ανέφερε. «Αργά ή γρήγορα, οι σχέσεις Ρωσίας- Ουκρανίας θα αποκατασταθούν», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι δεν τάσσεται ενάντια στην ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, ο Πούτιν ανέφερε: «αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε.

Η Ρωσία, από την άλλη, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως «σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή», είπε ο Πούτιν.

«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Οσον αφορά στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως οι αμερικανικές ελίτ συνηθίζουν να περιοφρονούν τους πάντες, όμως πρόκειται για «μια χώρα με σπουδαίο μέλλον».

«Η πολιτική ελίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζει τους πάντες από ψηλά, με διογκωμένη αυταρέσκεια. Έχω ήδη μιλήσει γι’ αυτό. Ωστόσο, αυτή η στάση δεν αποκλείει το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη δύναμη», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

O Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης για την οικονομική κατάσταση της χώρας του και τις πολιτικές της Ευρώπης.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση πως «επιβάλλει ξεδιάντροπα την ηθική και την κουλτούρα της, χειραγωγεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φήμες που κυκλοφόρησαν για την ισοτιμία δολαρίου – ρουβλιού και «άλλες δυτικές προβλέψεις αποτελούν μέρος του πληροφοριακού αγώνα κατά της Ρωσίας». Ο Πούτιν σημείωσε ότι το 16,7% στο πληθωρισμό είναι μεγάλος δείκτης, ωστόσο «οι αρχές θα εργαστούν για τη μείωσή του, η οικονομική δυναμική θα σταθεροποιηθεί».

«Ο οικονομικός αιφνιδιαστικός πόλεμος κατά της Ρωσίας δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας», πρόσθεσε, τονίζοντας πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη, λόγω λανθασμένων πολιτικών. «Οι γραφειοκρατικές της ελίτ χορεύουν στο ρυθμό κάποιου άλλου, βλάπτοντας τον ίδιο τους τον πληθυσμό», ανέφερε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικες της.

«Μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην κλιμάκωση των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τα καύσιμα άρχισαν να ανεβαίνουν σε τιμές πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.