Πούτιν: Ανακοίνωσε μερική επιστράτευση – Στηρίζει τα δημοψηφίσματα

©Eurokinissi

Μερική επιστράτευση στη Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους» είπε ο Πούτιν.

Όπως είπε, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό» «Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Παράλληλα τόνισε ότι «στηρίζει» την απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα.

Ο ρώσος πρόεδρος απείλησε και με χρήση πυρηνικών, λέγοντας πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους». «Δεν μπλοφάρω», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία ενεργοποιεί σχέδιο για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία

Η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (LPR), η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στην Χερσώνα, δήλωσαν ότι θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι αρχές σε περιοχή της Ζαπορίζια δήλωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα στις ίδιες ημερομηνίες. Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στο 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμο και θα δώσει στη Μόσχα -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο- λευκή επιταγή για να υπερασπιστεί στη συνέχεια αυτό που θα θεωρούσε νομικά δικό της έδαφος, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Oι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς συζητούν για την ένταξή τους στη Ρωσία από το 2014.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.