Πώς σχολιάστηκε η απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα σε Ουάσινγκτον και Κίεβο

©EPA/YURI KOCHETKOV

Τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν σχολίασαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα.

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε προσοχή και προειδοποίησε τις δυνάμεις του ότι η μάχη δεν τελείωσε.

Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, διέταξε τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ δύσκολη», αλλά παραδέχτηκε ότι «η Χερσώνα δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί».

Στην Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν είπε ότι τα νέα δείχνουν το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Μόσχα: «Είναι απόδειξη του γεγονότος ότι έχουν κάποια πραγματικά προβλήματα, η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι περίμεναν μέχρι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για να κάνουν αυτή την κρίση».

Η Ουκρανία απάντησε με προσοχή, λέγοντας ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στη Χερσώνα και ότι επιπλέον ρωσικό προσωπικό στέλνεται στην περιοχή.

Σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι ζήτησε αυτοσυγκράτηση παρά την «χαρά στο χώρο των μέσων ενημέρωσης», λέγοντας ότι «ο εχθρός δεν μας φέρνει δώρα, δεν κάνει ”χειρονομίες καλής θέλησης”. Αγωνιζόμαστε για την επάνοδό μας».

«Και όταν πολεμάς, πρέπει να καταλάβεις ότι κάθε βήμα είναι πάντα αντίσταση από τον εχθρό, είναι πάντα απώλεια των ζωών των ηρώων μας.

Ως εκ τούτου, κινούμαστε πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό ρίσκο. Για το συμφέρον της απελευθέρωσης ολόκληρης της γης μας και για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι απώλειες», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε στο Reuters: «Μέχρι να κυματίζει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση».

Αργότερα έγραψε στο Twitter: «Δεν βλέπουμε σημάδια ότι η Ρωσία εγκαταλείπει τη Χερσώνα χωρίς μάχη».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.