Πώς η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς θέτει σε κίνδυνο τον ανεφοδιασμό των Ρώσων

©Twitter

Ισχυρή έκρηξη στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο Στενό του Κερτς σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (8/10).

Η πυρκαγιά στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Ρωσίας οφείλεται στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, ανακοίνωσε η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή.

Η ίδια τόνισε πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

Η γέφυρα επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η έκταση της ζημιάς ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί άμεσα. Είναι η μόνη οδός στρατιωτικού εφοδιασμού που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Χωρίς αυτή, ο ρωσικός στρατός θα περιοριστεί σοβαρά στην ικανότητά του να φέρει καύσιμα, εξοπλισμό και πυρομαχικά στις ρωσικές δυνάμεις.

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η φωτιά δεν ήταν τυχαία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «έκτακτο», χωρίς να εκτιμήσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό. Είπε ότι ο Πούτιν είχε ενημερωθεί.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να σχηματίσει μια κυβερνητική επιτροπή για να ανακαλύψει τα αίτια του περιστατικού και να εξαλείψει τις συνέπειες το συντομότερο δυνατό», είπε ο Πεσκόφ.

Οι αξιωματούχοι στην προσαρτημένη στη Ρωσία Κριμαία άφησαν ελάχιστες αμφιβολίες για το ποιον θεωρούν ως υπεύθυνο. «Οι Ουκρανοί βάνδαλοι μπόρεσαν να φτάσουν στη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, πρόεδρος του λεγόμενου κοινοβουλίου της Κριμαίας.

«Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή», έγραψε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο. «Ό,τι παράνομο, πρέπει να καταστραφεί. Όλα τα κλεμμένα πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία. Όλοι οι Ρώσοι κατακτητές πρέπει να εκδιωχθούν».

Ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δεν αρνήθηκε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεν το επιβεβαίωσε. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένα όχημα με καύσιμα που προοριζόταν να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις κατοχής στη νότια Ουκρανία περνούσε από τη γέφυρα», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Ο Πούτιν πρέπει να είναι χαρούμενος. Δεν παίρνουν όλοι ένα τόσο ακριβό δώρο στα γενέθλιά τους».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση στρατιωτικών οχημάτων που κατευθύνονται μέσω της γέφυρας στην Κριμαία έχει αυξηθεί. Οι ουκρανικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης στην περιοχή, παίρνοντας πίσω σημαντικές εκτάσεις γης, προσπαθώντας να οδηγήσουν τις ρωσικές δυνάμεις ανατολικά, κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου και να απελευθερώσουν τη Χερσώνα.

Με πληροφορίες από: NYT

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.