Politico: Πόσο κινδυνεύει η Ευρωζώνη από την οικονομική ατζέντα της Μελόνι

©EPA/ANDREA MEROLA

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κερδισμένη των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία θα είναι η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia, FdI), η προερχόμενη από τις τάξεις της άκρας δεξιάς παράταξη, της οποίας εκείνη ηγείται, παρουσιάζεται να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 25%.

Το πιο πιθανό σενάριο θέλει το μπλοκ της ιταλικής δεξιάς (FdI, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) να επικρατεί στις κάλπες και στην πορεία να σχηματίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τη Μελόνι. «Στην Ευρώπη είναι λίγο ανήσυχοι. Η πλάκα τελείωσε. Η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, όπως κάνουν άλλοι», είπε η Μελόνι.

«Στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, οι αξιωματούχοι όντως ανησυχούν», αναφέρει το Politico, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές. «Ναι, ανησυχούμε. Η Ιταλία είναι εδώ και καιρό ένας από τους αδύναμους κρίκους της οικονομίας της ευρωζώνης. Τα επίπεδα χρέους της είναι υψηλά. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία έχει σημασία», παρουσιάζεται να δηλώνει αξιωματούχος.

Δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας και των υψηλών επιπέδων χρέους της, η Ιταλία έχει τεράστια σημασία για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Ο αξιόπιστος στα μάτια των Ευρωπαίων Ντράγκι αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν. Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο «οικονομικός πατριωτισμός» της Μελόνι μπορεί να ωθήσει την Ιταλία να κάνει πίσω σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Η Μελόνι θα μπορούσε να επιβραδύνει κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. Αναλυτές του οίκου Moody’s δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Οι διαθέσεις προστατευτισμού της Μελόνι θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Η Μελόνι ζητούσε στο παρελθόν να παραμείνουν σε ιταλικά χέρια εταιρείες όπως η Alitalia (νυν ITA Airways) και η Telecom Italia.

Επιπλέον, υπάρχουν χώρες που φοβούνται ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν συμβιβασμοί με τη Μελόνι σε βασικές διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως εκείνες που είναι σχετικές με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Η Μελόνι, πάντως, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως αξιόπιστη ενώπιον των Ευρωπαίων. «Ωστόσο, τα σχέδιά της για την ιταλική οικονομία εξακολουθούν να έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική ορθοδοξία των Βρυξελλών», όπως σημειώνουν οι συντάκτες του Politico.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ Μελόνι και Βρυξελλών. «Με αυτήν την Ευρώπη» μπορούμε να συνεννοηθούμε, παρουσιάζεται να λέει ο Τρεμόντι.

Με πληροφορίες από Politico

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.