Πιθανό δεύτερο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2023

@pixabay

Η 19η Οκτωβρίου του 2023 προτάθηκε ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από την πρωθυπουργό του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

«Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;» Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν για 2η φορά μέσα σε 9 χρόνια οι Σκωτσέζοι.

Βασική διαφορά με το 1ο δημοψήφισμα αποτελεί πως εκείνο είχε εγκριθεί από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι όροι του είχαν καθοριστεί από το Νομοσχέδιο Δημοψηφίσματος Ανεξαρτησίας της Σκωτίας που ψηφίστηκε τόσο από το κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ όσο και από το τοπικό κοινοβούλιο του Εδιμβούργου. Το 1ο δημοψήφισμα έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014 όπου το 55,3% ψήφισε υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα το ζήτημα έχει τεθεί πολλές ακόμη φορές με το Λονδίνο, όμως, να απορρίπτει κατηγορηματικά τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος. Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί πως η χώρα θα πρέπει να εστιάσει κάπου άλλου αφού όπως έχει δηλώσει «δεν έχει περάσει ούτε μια δεκαετία από τότε που διευθετήθηκε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας».

Στην ομιλία της, η κα. Στέρτζον επεσήμανε πως έχει ήδη ζητήσει από τον Ανώτερο Νομικό Αξιωματούχο της Σκωτσέζικης κυβέρνησης να καταθέσει σχετική γνωμοδότηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο να παρακαμφθεί η αντίδραση του Γουεστμίνστερ. Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την γνωμοδότηση, η ίδια τόνισε πως θα βρεθούν άλλοι τρόποι.

Ακόμη, υποστήριξε πως η Σκωτία «έχει υποφέρει από τις πολιτικές του Λονδίνου» και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έθεσε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το το 62% των σκωτσέζων είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Τέλος, ενημέρωσε πως θα στείλει επιστολή στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά την οποία θα του ζητάει τη συναίνεση του Λονδίνου και τον καθορισμό, από κοινού, των όρων του νέου δημοψηφίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ακριβώς έγινε με το Brexit, έτσι θα αντιμετωπιστεί και το αποτέλεσμα από αυτό το πιθανό δημοψήφισμα. Πιο συγκεκριμένα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προκειμένου να ισχύσει η όποια απόφαση, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.