Πεκίνο: «Ο στρατός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν»

©Facebook-House Speaker Nancy Pelosi

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία με την Κινεζική πλευρά να προειδοποιεί πως αν η πρόεδρος επισκεφθεί την Ταϊβάν θα υπάρξει αντίδραση.

Η Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε σήμερα την περιοδεία της στην Ασία, μια περιοδεία που έχει προκαλέσει συζητήσεις καθώς δεν είναι γνωστό αν θα επισκεφθεί την Ταϊβάν. Το Πεκίνο προειδοποιεί πως αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, θα υπάρξει αντίδραση από τον στρατό.

Δεν έχει γίνει ακόμη κάποια αναφορά για το αν η Πελόζι θα πραγματοποιήσει στάση στην Ταϊβάν. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είχαν μεταδώσει νωρίτερα σήμερα ότι είδαν μια οχηματοπομπή, που φέρεται ότι την μετέφερε, στη Σιγκαπούρη όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ, κάλεσε την Πελόζι να εργαστεί για «σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην πόλη-κράτος. «Ο πρωθυπουργός Λι τόνισε τη σημασία των σταθερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.

Η ασιατική της περιοδεία περιλαμβάνει ακόμη στάσεις στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά αυτό που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον είναι μια πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

Οι πληροφορίες για σχέδιο επίσκεψής της στη νήσο έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και αμηχανία ακόμη και στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, έδαφος το οποίο μια μέρα αν χρειαστεί λέει ότι θα καταλάβει δια της βίας, και έχει πραγματοποιήσει όλο και εντονότερες προειδοποιήσεις ότι θα θεωρήσει μια επίσκεψη της Πελόζι σοβαρή πρόκληση.

Ο Ζάο Λιτσιάν, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως «η Κίνα δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταιβάν. Είναι η τρίτη στη σειρά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση, η επίσκεψή της θα έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο».

Το γραφείο της Πελόζι ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή του Ινδικού –Ειρηνικού. Η αντιπροσωπεία μας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο για να συζητήσει πως μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα και αξίες μας», χωρίς να γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενη επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.