Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

©EPA

Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε η Λιζ Τρας από τη Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα της Πέμπτης (20/10), εκκινώντας τη διαδικασία διαδοχής της.

Η απόφαση της Τρας έρχεται στον απόηχο της κρίσης που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο των Τόρις, με ολοένα και περισσότερα στελέχη του κόμματος να ζητούν την παραίτησή της.

Όπως τόνισε, θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να εκλεχθεί διάδοχος. Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η Λιζ Τρας ξεκίνησε τη δήλωσή της λέγοντας ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της «σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας». Η Βρετανία «κρατήθηκε πίσω για πάρα πολύ καιρό από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη», είπε και πρόσθεσε ότι εξελέγη από το κόμμα της με εντολή να το αλλάξει αυτό.

Η κυβέρνησή της «έφερε αποτελέσματα στους λογαριασμούς ενέργειας» και μείωσε την εθνική ασφάλιση, είπε, καθώς και «έθεσε ένα όραμα για μια οικονομία με χαμηλή φορολογία και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευτεί τις ελευθερίες του Brexit».

«Αναγνωρίζω, όμως, ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα», υπογράμμισε.

Η Τρας δήλωσε ότι μίλησε με τον βασιλιά Κάρολο για να τον ενημερώσει ότι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Η Τρας εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον και στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε επισήμως πρωθυπουργός, αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, λίγες ημέρες πριν αυτή πεθάνει.

Συνολικά πάνω από 20 βουλευτές των Τόρις αμφισβήτησαν τη θέση της Τρας με δηλώσεις τους.

Ήδη πολλά ονόματα κυκλοφορούν ως προς τη διαδοχή, όπως του Ρίσι Σούνακ, της Πένι Μόρντοντ, αλλά ακόμη και του Μπόρις Τζόνσον.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.