Πάνω από 10 χώρες της ΕΕ έχουν πληγεί από περικοπές στον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου

@Eurokinissi

Τη δήλωση πως πάνω από 10 χώρες της ΕΕ έχουν πληγεί από περικοπές στον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου έκανε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς.

Αναλυτικότερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξήγησε πως από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 10 έχουν εκδώσει “έγκαιρη προειδοποίηση” για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η “έγκαιρη προειδοποίηση” αποτελεί το 1ο και πιο ήπιο στάδιο κρίσης από τα 3 που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ.

Αυτό συνέβη καθώς, η Ρωσία μείωσε την τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού της Nord Stream 1 στο 40% της απόδοσής του την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη προβλήματα με εξοπλισμό. Παράλληλα, έχει διακόψει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία εξαιτίας της άρνησής τους να συμμορφωθούν με νέο σχέδιό της πληρωμών.

Σύμφωνα με πηγές στο Reuters, η Γερμανία θα μπει σήμερα στο 2ο επίπεδο ενεργειακής κρίσης όσον αφορά το φυσικό αέριο, ενώ είχε εισέλθει στο 1ο επίπεδο τον Μάρτιο.

Το 1ο στάδιο, δηλαδή αυτό της “έγκαιρης προειδοποίησης” προβλέπει την παρακολούθηση των προμηθειών. Το 2ο, δηλαδή αυτό του “συναγερμού” δίνει το πράσινο φως στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να αυξήσουν τις τιμές, ώστε να μειωθεί η ζήτηση. Τέλος, το επίπεδο “έκτακτης ανάγκης” επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αναγκάσουν τη βιομηχανία να περιορίσει τη δραστηριότητα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Η Ρωσία προμήθευε την ΕΕ με το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούσε πριν την έναρξη του πολέμου. Λόγω της μείωσης εφοδιασμού φυσικού αερίου από την Ρωσία αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση της τιμής του, μερικές χώρες αύξησαν τη χρήση σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.