Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Η θερμοκρασία στη δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο καύσωνας στη δυτική Ευρώπη θα διατηρηθεί μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

«Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι, πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» είπε ο Ρόμπερτ Στεφάνσκι, επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Κλιματικών Υπηρεσιών του WMO. «Δυστυχώς, εξετάζοντας όλα τα μοντέλα από τους συνεργάτες μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα δεν θα τελειώσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Ο Στεφάνσκι είπε ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί σήμερα. Ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας, προειδοποίησε ότι στο μέλλον ο κόσμος θα βιώνει «πολύ περισσότερους καύσωνες», λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι κάτι το φυσιολογικό και θα βλέπουμε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες, είπε ο Τάαλας.

Άλλα στελέχη του WMO, στην ίδια ενημέρωση, είπαν ότι αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Υπενθυμίζεται πως θερμοκρασία ρεκόρ που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου καταγράφηκε θερμοκρασία 40,2 βαθμών Κελσίου. Στο Τσάρλγουντ του Σάρεϊ καταγράφηκαν 39,1 βαθμοί. Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου το 2019.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.