Ουκρανία: Ζημιές στις υποδομές – Έρχεται σκληρός χειμώνας

©Unsplash – ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μπλακ άουτ και διακοπών της υδροδότησης το χειμώνα βρίσκονται εκατομμύρια Ουκρανοί.

Ο λόγος είναι πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αστικών κέντρων έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις υποδομές. Από την άλλη πλευρά, επίσημη εντολή εκκένωσης της Χερσώνας έδωσε η ρωσική κατοχική διοίκηση, ενώ ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, παραδέχθηκε εμμέσως τις δυσκολίες της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβει «τις πιο δύσκολες αποφάσεις».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκοτώνει αμάχους, ενώ ανέφερε ότι «από τις 8 Οκτωβρίου έχει καταστραφεί το 30% των ουκρανικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που προκαλεί εκτεταμένα μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές». Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση των υποδομών και κάλεσε τους πολίτες «να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν διακοπές στα συστήματα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και θέρμανσης».

Ρωσικός πύραυλος έπληξε θερμοηλεκτρικό σταθμό σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ιρανικά drones-καμικάζι Shahed-136, κάτι που η Τεχεράνη επισήμως αρνείται.

Αίτημα στο Ισραήλ

Το Κίεβο έστειλε επίσημο αίτημα στο Ισραήλ για την παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και για τη συνεργασία των δύο χωρών στην παραγωγή ανάλογων συστημάτων. Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν περιλαμβάνει οπλικά συστήματα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν επιβεβαίωσε τη χρήση ιρανικών drones από τον ρωσικό στρατό, Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους και άλλους δύο διπλωμάτες, υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη υποσχέθηκε να παραδώσει στη Μόσχα πυραύλους εδάφους εδάφους.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.