Ουκρανία: Τέσσερις περιφέρειες οδεύουν να προσαρτηθούν από τη Ρωσία

©EPA

Τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ολοκληρώνουν σήμερα την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ

Οι δύο περιφέρειες αποτελούν το Ντονμπάς. Από το 2014 ως το 2022, μαινόταν ήδη σε αυτές η σύρραξη ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Φεβρουάριο του 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους και δικαιολόγησε την εισβολή της Ρωσίας του στην ουκρανική επικράτεια, επικαλούμενος την ανάγκη να σωθεί ο ρωσόφωνος ουκρανικός πληθυσμός από την υποτιθέμενη γενοκτονία του που απεργαζόταν κατ’ αυτόν το Κίεβο.

Το 98% της περιφέρειας Λουγκάνσκ τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Πριν από τη ρωσική εισβολή, περίπου η μισή περιφέρεια του Ντανιετσκ βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Σήμερα, περί το 67% του εδάφους της ελέγχεται από τη Μόσχα.

Ζαπορίζια

Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης. Πρόκειται για την περιοχή όπου ο έλεγχος της Ρωσίας είναι μικρότερος, σε σχέση με τις άλλες στις οποίες διεξάγονται επίσης δημοψηφίσματα (63%).

Η μεγαλύτερη πόλη της, που επίσης ονομάζεται Ζαπορίζια, ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως το μεγαλύτερο λιμάνι της, η Μπερντιάνσκ, βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση που μπορεί να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή.

Χερσώνα

Το 83% της περιφέρειας αυτής καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η περιφέρεια είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα, καθώς γειτονεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Ουκρανία κάνει λόγο για κάποιες επιτυχίες του στρατού της στην μεριοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.