Ουκρανία – Ρωσία: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τα δημοψηφίσματα

©EPA

Ολοκληρώνονται σήμερα (27/9) τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες ελέγχονται από τη Μόσχα.

Η ένταξή τους στη Ρωσία ενδέχεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Αποτελέσματα γρήγορα

Αν και η Δύση θεωρεί τις ψηφοφορίες αυτές «ψευδοδημοψηφίσματα», η Μόσχα σκοπεύει να τηρήσει τα προσχήματα μιας νόμιμης διαδικασίας. Τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» αναμένεται να ανακοινωθούν από τις «εκλογικές επιτροπές» που έχει ορίσει η Μόσχα το βράδυ ή τις επόμενες ημέρες.

Ψηφοφορία εξπρές στη Δούμα

Αν κερδίσει το «ναι» — κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν αμφιβολίες—το ρωσικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει μια συνθήκη που θα επισημοποιεί την ένταξη των τεσσάρων αυτών περιοχών στο ρωσικό έδαφος.

Το σχετικό νομοσχέδιο ενδέχεται να υιοθετηθεί την Τετάρτη (28/9) από τη Δούμα. Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα στηρίξει» την ενσωμάτωση των ελεγχόμενων από τους φιλορώσους περιοχών.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Η ώρα του Πούτιν

Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να εκφωνήσει ομιλίαστις 30 Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έχουν κληθεί να κάνουν τρία διαγνωστικά τεστ για την covid-19 ενόψει ενός «σημαντικού γεγονότος» την Παρασκευή.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.