Ουκρανία: Περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Μπούτσα

©unsplash

Στην πόλη Μπούτσα στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 458 άμαχοι κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια δήμαρχος της Μπούτσα Μιχαηλίνα Σκόρικ- Σκαρόφσκαγια, στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο έχουν σκοτωθεί 458 άμαχοι εκ των οποίων οι 419 εκτελέσθηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια. Μεταξύ των νεκρών 366 είναι άνδρες και 86 γυναίκες.

«Στην επικράτεια της κοινότητας Μπούτσα βρήκαμε και ταυτοποιήσαμε 458 πτώματα, ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Από αυτούς οι 419 σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς. Μεταξύ των νεκρών είναι 12 παιδιά, έως ηλικίας 21 ετών», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Σκαρόφσκαγια οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη, ενώ 116 πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και Αγίων Πάντων.

Περισσότεροι από 50 σοροί δεν έχουν ταφεί και βρίσκονται ακόμη στα νεκροτομεία και πέντε εξ’ αυτών δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν, οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν στις περιπτώσεις αυτές και το φύλο.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι όσο ζούσαν «ήσαν πολύ αδύναμοι, άρρωστοι και δεν μπορούσαν να κινηθούν ώστε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ιερέας ο οποίος βοήθησε να ταφούν οι κάτοικοι στον ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία.

Η Σκαρόφσκαγια ανέφερε πως 14 κάτοικοι αιχμαλωτίσθηκαν με τους 10 να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Η αστυνομία στα τέλη του Ιουλίου με ανακοίνωσή της ανέφερε πως στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου εντοπίσθηκαν τα πτώματα 1.448 αμάχων, εκ των οποίων 216 δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ο διευθυντής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου Αντρέι Νεμπίτοφ σε δήλωσή του έκανε λόγο για 300 αγνοούμενους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Τα στρατεύματα των Ρώσων ήταν στην πόλη Μπούτσα περισσότερο από ένα μήνα. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου οι τοπικές αρχές βρήκαν στην πόλη δεκάδες πτώματα και μαζικούς τάφους, με τις δορυφορικές φωτογραφίες να απεικονίζουν τα πτώματα στους δρόμους της πόλης.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται τη συμμετοχή των στρατευμάτων της στις δολοφονίες αμάχων, χαρακτηρίζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «προβοκάτσια και σκηνοθεσία».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.