Ουκρανία: Οργάνωση δύο διαδρομών εξαγωγής σιτηρών

©jplenio – Pixabay

Η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο διαδρομές για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Οι διαδρομές αυτές θα περνούν από Πολωνία και Ρουμανία, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ δήλωσε ότι η διατροφική ασφάλεια κινδυνεύει λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ελλείψεις και αυξήσεις των τιμών.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ουκρανία: «Η Ρωσία έχει κλέψει 600.000 τόνους σιτηρών»

Η επισιτιστική κρίση προκαλείται από τη «ρωσική επιθετικότητα» και όχι από τις κυρώσεις στη Μόσχα, τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η ρωσική επιθετικότητα, όχι οι κυρώσεις», υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο ίδιος τόνισε πως «έχει καταρριφθεί το ρωσικό αφήγημα», σύμφωνα με το οποίο ευθύνονται οι κυρώσεις για την επισιτιστική κρίση.

Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την επισιτιστική κρίση «αβάσιμες», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης», επανέλαβε ο ίδιος.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών, για τους οποίους το Κίεβο θα ζητήσει από τη Ρωσία αποζημίωση.

«Μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 τόνοι έχουν κλαπεί από γεωργικές εταιρείες και μεταφέρθηκαν στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας και από εκεί σε λιμάνια, ιδίως σε αυτό της Σεβαστούπολης απ’ όπου φεύγουν πλοία για τη Μέση Ανατολή», ανεφέρεται.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.