Ουκρανία: Ομαδικός τάφος για τους νεκρούς στη Λισιτσάνσκ

©Duszkolandia – Pixabay

Η αστυνομία έθαψε τουλάχιστον 150 ανθρώπους σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, μέσω Telegram.

Τόνισε ότι θα γίνει κανονική ταφή των ανθρώπων μετά τον πόλεμο. Παράλληλα, υποστήριξε πως η αστυνομία αναγκάζεται να αναλάβει διάφορους ρόλους, οι οποίοι δεν είναι αρμοδιότητά της. Στον ομαδικό τάφο βρίσκονται θύματα των βομβαρδισμών που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός, αλλά και άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τον Σερχίι Χαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 95% της περιφέρειας Λουγκάνσκ και η κατάσταση είναι «πάρα πολύ δύσκολη». Απομένουν περίπου 40.000 πολίτες στην περιοχή, ελάχιστοι από τους οποίους θέλουν να φύγουν.

Ιταλία και Ουγγαρία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός

Η Ιταλία και η Ουγγαρία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της 30ής και 31ης Μαΐου, που είδε το Reuters και περιγράφει την ΕΕ ως «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Ο Ιταλός πρεσβευτής πρότεινε αλλαγές στο κείμενο, τονίζοντας την ανάγκη για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο. Η Ουγγαρία εναντιώνεται σε ένα εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πετρελαίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθέτησε μια επιθετική στάση σε ομιία της στο Νταβός, δίχως να κάνει καμία αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες. «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο, και η επιθετικότητα του Πούτιν πρέπει να αποτελέσει μια στρατηγική αποτυχία», είπε η ίδια.

Το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρει πως η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.