Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ

©EPA/ATEF SAFADI

Οι μάχες του ουκρανικού στρατού με τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, όπου η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ώστε να είναι αρκετά κοντά για να μπορούν να χτυπήσουν με ολμοβόλα» στο Σεβεροντονέτσκ, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο Σέρχιι Γκαϊντάι, καιπρόσθεσε πως η πόλη «απλώς καταστρέφεται».

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία πως βομβαρδίζει συνεχώς την περιοχή. «Η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη. Ήδη χθες διεξάγονταν μάχες στην περιφέρεια» του Σεβεροντονέτσκ, είπε ο Γκαϊντάι. Μάλιστα εκτίμησε πως «η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική».

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στην περιοχή, όσο και σε άλλα «μέτωπα». Το Σεβεροντονέτσκ είναι μία από τις σημαντικές πόλεις σε αυτή την περιοχή και οι Ουκρανοί καταφέρνουν μέχρι τώρα να διατηρούν τον έλεγχο.

Ιταλία και Ουγγαρία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός

Η Ιταλία και η Ουγγαρία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της 30ής και 31ης Μαΐου, που είδε το Reuters και περιγράφει την ΕΕ ως «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Ο Ιταλός πρεσβευτής πρότεινε αλλαγές στο κείμενο, τονίζοντας την ανάγκη για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο. Η Ουγγαρία εναντιώνεται σε ένα εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πετρελαίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθέτησε μια επιθετική στάση σε ομιία της στο Νταβός, δίχως να κάνει καμία αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες. «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο, και η επιθετικότητα του Πούτιν πρέπει να αποτελέσει μια στρατηγική αποτυχία», είπε η ίδια.

Το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρει πως η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.