Ουκρανία: Οι 10 προτάσεις του Ζελένσκι για τερματισμό του πολέμου

©ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 και τόνισε πως είναι υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, η οποία εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής.

Ο ίδιος πρότεινε η συμφωνία, που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις τρελές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» (αποκλείοντας τη Ρωσία).

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους» βομβαρδίζοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο ίδιος ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας και περιορισμούς τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.

«Εάν η Ρωσία προσπαθεί να στερήσει από την Ουκρανία, την Ευρώπη και από όλους τους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των τιμών, η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι ένας αναγκαστικός περιορισμός των τιμών εξαγωγής για τη Ρωσία… Αυτό είναι δίκαιο. Εάν αφαιρέσετε κάτι, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να σου πάρει», υπογράμμισε.

Κατά την τελετή απελευθέρωσης της Χερσώνας, ο Ζελένσκι είπε: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά ειρήνη για ολόκληρη τη χώρα μας. Αυτό είναι το έδαφος ολόκληρης της χώρας μας. Γι’ αυτό πολεμάμε τη ρωσική επιθετικότητα. Βήμα βήμα, οδεύουμε προς όλα τα κατεχόμενα της χώρας μας. Φυσικά αυτό είναι δύσκολο. Αυτός είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».

Επιγραμματικά οι προτάσεις της Ουκρανίας για ειρήνη:

  1. Ραδιενέργεια και πυρηνική ασφάλεια.
  2. Ασφάλεια τροφίμων.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια.
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.
  5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.
  6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.
  7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
  8. Τερματισμός της οικοκτονίας
  9. Αποτροπή κλιμάκωσης.
  10. Το τέλος του πολέμου.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.