Ουκρανία: Η Βουλή ενέκρινε την απομάκρυνση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και της γενικής εισαγγελέως

© EPA/SERGEY DOLZHENKO

Σήμερα εγκρίθηκε η απομάκρυνση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας SBU, Ιβάν Μπακάνοφ, και της γενικής εισαγγελέως, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, από την ουκρανική Βουλή.

“Η Βουλή ψήφισε υπέρ του τερματισμού των καθηκόντων της Ιρίνα Βενεντίκτοβα στη θέση της γενικής εισαγγελέως”, σημείωσε ο βουλευτής Ντέιβιντ Αραχάμια μέσω της εφαρμογής Telegram.

Για να εγκριθεί η αποπομπή τους απαιτούνταν 226 ψήφοι. Η απομάκρυνση του Μπακάνοφ εγκρίθηκε με 265 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ αυτή της Βενεντικόβα εγκρίθηκε με τις ψήφους από 264 βουλευτές.

Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε η αντικατάσταση των δύο αξιωματούχων από τον αρχηγό του κράτους που τους καταλόγισε ανεπαρκείς προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά Ρώσων κατασκόπων και συνεργατών της Μόσχας.

Μάλιστα, χθες ο Ζελένσκι μίλησε για μια “αναθεώρηση στελεχών” στο εσωτερικό της SBU καθώς τουλάχιστον τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας θεωρούνται ύποπτοι για εσχάτη προδοσία τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, σήμερα η Βουλή ανακοίνωσε πως επελέγη ο Ολεξάντρ Κλιμένκο, ένας έμπειρος ερευνητής ως επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, εν αναμονή της έγκρισης του διορισμού του από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας. Ο Κλιμένκο εργαζόταν προηγουμένως για το εθνικό γραφείο κατά της διαφθοράς. Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς παραιτήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

“Έχει μείνει μόνο ένα βήμα ακόμη πριν από τον διορισμό του. Η απόφαση αυτή πρέπει να υπογραφεί από τον γενικό εισαγγελέα”, υπογράμμισε η ανακοίνωση της Βουλής. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού μόλις απομακρύνθηκε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία τελούσε καθήκοντα ως γενική εισαγγελέας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.