Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου

©Duszkolandia – Pixabay

Η ΕΕ συμβάλει στο να υπάρξει βοήθεια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όσον αφορά στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέο έργο ύψους 7,25 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της, για τη στήριξη των ερευνών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό τη ρωσική κατοχή. Οι έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπορέλ.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς σημείωσε ότι «ενα πράγμα είναι σαφές: είναι απαραίτητη μια παγκόσμια απάντηση για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Συνεργαζόμαστε στενά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για τους δράστες των εγκλημάτων πολέμου».

21χρονος Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε σε ισόβια για έγκλημα πολέμου

Ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης κρίθηκε ένοχος για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία. Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία ενός αμάχου, όπως μεταδίδει το BBC.

«Ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως. «Ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του», τονίζεται.

«Λυπάμαι πραγματικά», είπε ο 21χρονος λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, ο οποίος παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο στην Ουκρανία. . «Είχα άγχος λόγω της κατάστασης. Δεν ήθελα να σκοτώσω. Θέλω να ζητήσω συγνώμη για αυτό που έκανα», τόνισε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.