Ουκρανία: Έτοιμη να αρχίσει την εξαγωγή σιτηρών από αυτήν την εβδομάδα

© pixabay

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία είναι έτοιμη να αρχίσει τις εξαγωγές ήδη από αυτήν την εβδομάδα.

Όπως τονίζει η ουκρανική πλευρά, το Κίβεο θα επαναλάβει τις πρώτες εξαγωγές σιτηρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής «ήδη από αυτήν την εβδομάδα», παρά τον βομβαρδισμό που υπέστη το λιμάνι της Οδησσού το περασμένο Σάββατο από τον ρωσικό στρατό.

Ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε: «Περιμένουμε ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις προσεχείς ημέρες και προβλέπουμε ότι ένα συντονιστικό κέντρο θα εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες. Ετοιμάζουμε τα πάντα για να ξεκινήσουμε ήδη από αυτήν την εβδομάδα».

Παράλληλα, υποστήριξε πως ΟΗΕ και Τουρκία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των φορτίων υπογραμμίζοντας «αν οι πλευρές δεν εγγυηθούν την ασφάλεια, δεν θα λειτουργήσει».

Σημειώνεται πως οι εξαγωγές εμποδίζονται από την παρουσία θαλάσσιων ναρκών, τις οποίες έχουν τοποθετήσει οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να μποδίσουν αμφίβιες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού. Ο ουκρανός Υπουργός υπογράμμισε σχετικά με την αποναρκοθέτηση πως δεν θα πραγματοποιηθεί «παρά μόνο στον θαλάσσιο διάδρομο που θα είναι αναγκαίος για τις εξαγωγές».

Τα ουκρανικά πλοία θα συνοδεύουν τις φάλαγγες, οι οποίες θα μεταφέρουν όχι μόνο σιτηρά , αλλά και λιπάσματα, τόνισε.

Ο ουκρανός υφυπουργός Υποδομών Γιούρι Βασκόφ, υποστήριξε πως τι λιμάνι του Τσορνομόρσκ (νοτιοδυτική Ουκρανία) θα είναι το πρώτο από το οποίο θα γίνουν εξαγωγές και θα ακολουθήσει η Οδησσός και το Πίβντενι. «Κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες θα είμαστε τεχνικά έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια», δήλωσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.