Ουκρανία: Έχει εντοπίσει 600 Ρώσους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου 

©EPA/ATEF SAFADI

Η Ουκρανία έχει εντοπίσει περισσότερους από 600 Ρώσους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελέα του Κιέβου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει «κορυφαίους στρατιωτικούς, πολιτικούς και πράκτορες προπαγάνδας της Ρωσίας», δήλωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη. Η ίδια δήλωσε ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβακία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα δημιουργήσουν μια διεθνή ομάδα έρευνας στην Ουκρανία.

Δικαστήριο καταδικάζει δύο Ρώσους στρατιώτες σε κάθειρξη 11,5 ετών για εγκλήματα πολέμου

Δικαστήριο της Ουκρανίας καταδίκασε σήμερα δύο Ρώσους στρατιώτες σε κάθειρξη 11,5 ετών για εγκλήματα πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους για τον βομβαρδισμό με εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων στο Χάρκοβο. Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη ρώσων στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντερ Μπόμπικιν και ο Αλεξάντερ Ιβάνοφ είχαν δηλώσει και οι δύο «ένοχοι« την περασμένη εβδομάδα. Καταδικάστηκαν για «παραβίαση των νόμων και των ηθών του πολέμου» . Είχαν «ομολογήσει απολύτως την ενοχή τους και είχαν δηλώσει μεταμέλεια», προσθέτει το πρακτορείο. «Η ενοχή των Μπόμπικιν και Ιβάνοφ αποδείχθηκε απόλυτα», δήλωσε ο δικαστής.

Υπενθυμίζεται πως ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης κρίθηκε ένοχος για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία στις 23/5.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία ενός αμάχου, όπως μεταδίδει το BBC.

«Ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως. «Ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του», τονίζεται.

«Λυπάμαι πραγματικά», είπε ο 21χρονος λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, ο οποίος παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο στην Ουκρανία. . «Είχα άγχος λόγω της κατάστασης. Δεν ήθελα να σκοτώσω. Θέλω να ζητήσω συγνώμη για αυτό που έκανα», τόνισε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.