Ουκρανία: Μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ λόγω των βομβαρδισμών

©EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι η κατάσταση στην πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.

Λόγω των βομβαρδισμών, έχει προκληθεί μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή».

«Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και θα επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ενερχοντάρ και στον πυρηνικό σταθμό», πρόσθεσε.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτήν. «Οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν την πόλη καταστράφηκαν λόγω των βομβαρδισμών στο ύψος του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, προκαλώντας την πλήρη διακοπή στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση», σημείωσε ο Γκρόσι.

«Δεδομένης της έντασης των αδιάκοπων βομβαρδισμών, είναι ελάχιστα πιθανό να αποκατασταθεί με αξιόπιστο τρόπο η τροφοδοσία» του πυρηνικού σταθμού, συνέχισε. Η Energoatom «εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον μοναδικό αντιδραστήρα που λειτουργεί».

Επιπλέον, λόγω των «δραματικών συνθηκών που βιώνουν οι κάτοικοι του Ενερχοντάρ», μπορεί να μην είναι διαθέσιμο στο εξής το αναγκαίο προσωπικό για τη διατήρηση της ασφάλειας της μονάδας.

ΟΓκρόσι επαναλαμβάνει την έκκλησή του για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.