Όρμπαν: «Δεν υπάρχει αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο»

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Σημείωσε πως η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μιας ομάδας χωρών που δεν αντέχουν τέτοια μέτρα, καθώς εισάγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία. Ο Όρμπαν τονίζει πως χρειάζεται μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για το εμπάργκο. Το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία.

«Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, καθώς Ουγγαρία και Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.