Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε πως χρησιμοποιεί νέας γενιάς όπλα λέιζερ που καίνε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αναπτύσσοντας κάποια από τα μυστικά όπλα της Μόσχας για να αντιμετωπίσει τα όπλα με τα οποία που η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία. Το 2018 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε παρουσιάσει μια σειρά νέων όπλων. Μερικά από αυτά ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, ένα υπερηχητικό όπλο, υποβρύχια drones, και ένα νέο όπλο λέιζερ. Γνωρίζουμε ελάχιστα για το νέο όπλο λέιζερ. Ο Πούτιν είχε αναφέρει ένα που ονομάζεται Peresvet.
Ο Γιούρι Μπορίσοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη, είπε σε συνέδριο στη Μόσχα ότι το Peresvet έχει ήδη αναπτυχθεί ευρέως ενώ μπορεί να τυφλώσει δορυφόρους που βρίσκονται σε απόσταση έως 1.500 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Επίσης δήλωσε ότι υπάρχουν άλλα πιο ισχυρά ρωσικά οπλικά συστήματα από το Peresvet. Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε σε μια δοκιμή που έγινε χθες Τρίτη κατά την οποία το Peresvet έκαψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 5 χιλιομέτρων σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων. «Εάν το Peresvet τυφλώνει, η νέα γενιά των όπλων λέιζερ επιτυγχάνει την φυσική καταστροφή του στόχου, την θερμική καταστροφή, τον καίνε» είπε ο Μπορίσοφ, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Σε ερώτηση αν αυτά τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί, ο Μπορίσοφ απάντησε: «Ναι, τα πρώτα πρωτότυπα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εκεί» και λέγονται Zadira. Λίγα έχουν δημοσιευτεί για τα Zadira, όμως το 2017 τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom βοήθησε στην ανάπτυξη ενός προγράμματος δημιουργίας όπλων στη βάση των αρχών της φυσικής γνωστό με το ρωσικά αρχικά ως ONFP. Η εισβολή της 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία μας έδειξε τις οριακές δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, αν και ο Πούτιν είπε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προχωράει βάσει σχεδίου και θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει η Μόσχα.
Μπορεί Ηνωμένες Πολιτείες να μην στέλνουν τις δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις ή δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της δεν διστάζουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με όπλα που αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαεροπορικά Stinger, βαριά ολμοβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.
Από αυτά που δήλωσε ο Μπορίσοφ φαίνεται πως η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τα όπλα λέιζερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ακολουθούν αυτή τη τάση, δουλεύοντας χρόνια πάνω σε τέτοια όπλα. Ο Μπορισόφ επίσης είπε ότι μια νέα γενιά όπλων λέιζερ που χρησιμοποιούν μια ευρεία ηλεκτρομαγνητική ζώνη θα αντικαταστήσει τελικά τα συμβατικά όπλα. «Αυτή δεν είναι κάποιο είδος εξωτικής ιδέας, αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Μπορίσοφ.