Οκτάι προς Ελλάδα: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών

©Fuat Oktay/ Twitter

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, απειλεί την Ελλάδα ότι η χώρα του θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου αν δεν αποστρατικοποιηθούν.

Ο Οκτάι μίλησε στην εφημερίδα Μιλιέτ και αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά: «Η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια, από την Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά πρέπει αποστρατικοποιηθούν. Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που πρέπει ή υπάρχει και η ιστορία στις αρχές του 20 αιώνα. Υπάρχει και η πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή η Τουρκία θα αρχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Θα τα αμφισβητήσουμε και όπου φτάσει αυτό», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ως παράδειγμα το Καστελόριζο δηλώνοντας: «Υπάρχουν νησιά, που βρίσκονται κάτω από την μύτη μας και στρατικοποιούνται. Αυτά είναι απειλεί για εμάς , δεν μπορούμε να τα και δεν μπορεί η Τουρκία να μην απαντήσει σε αυτήν πράξη της Ελλάδος».

Υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα, από τον Τσαβούσογλου, εκείνη τη φορά, ωστόσο, προς το ΝΑΤΟ.

«Εμείς δεν λέμε όπως κάποιες χώρες, σαν την Ελλάδα στην Μακεδονία, άλλαξε το όνομά σου. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για ένα έθνος να αλλάξει το όνομά του, ξέρετε; Όταν η Ελλάδα είχε αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά για 12 χρόνια και εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, που ήσασταν;», δήλωσε σε κομματική συγκέντρωση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.