ΟΗΕ: Σχεδόν τριπλάσια η διατάραξη φοίτησης στο σχολείο

©EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχεδόν τριπλασιάστηκε το νούμερο μαθητών που διαταράχθηκε η σχολική φοίτηση τους, υπό τις κρίσεις των τελευταίων ετών.

Ο αριθμός αυτών των μαθητών έφτασε τα 222 εκατομμύρια, δήλωσε η διευθύντρια του ταμείου του ΟΗΕ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πενήντα τοις εκατό των μαθητών αυτών πηγαίνει σχολείο χωρίς να πετυχαίνει να φτάσει «σε ένα επίπεδο ελάχιστων ικανοτήτων».

Ενώ ένα τρίτο των μαθητών έχει εγκαταλείψει το σχολείο. «Αυτό σημαίνει 222 εκατ. κομματιασμένα όνειρα», είπε η διευθύντρια και πρόσθεσε: «ας μην αφήσουμε πίσω μας θύματα. Ας βοηθήσουμε να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα», τόνισε η Γιασμίν Σερίφ.

Στην προηγούμενη καταγραφή το 2016, οι μαθητές αυτοί ήταν 75 εκατομμύρια, δείχνοντας μας την αύξηση του προβλήματος από τότε.

Όπως δήλωσε, η πανδημία Covid-19 συνδέεται με την οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες ανάπτυξης εκπαιδευτικών συστημάτων ορισμένων χωρών. Αλλα δεν είναι μόνο η πανδημία που προκάλεσε το πρόβλημα, με την κλιματική αλλαγή αλλά και κυρίως με την παράταση ένοπλων συγκρούσεων. Στις οχτώ από τις ΄δεκα περιπτώσεις τα παιδιά αυτά ζουν σε χώρες όπου η σύγκρουση διαρκεί αρκετό καιρό, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη  Συρία ή στο Αφγανιστάν.

Για τη Σερίφ, η κατάσταση στην τελευταία χώρα είναι αρκετά ανησυχητική, με τους ταλιμπάν να έχουν κάνει δύσκολες τις συνθήκες για ένα κορίτσι να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση μέτα την επιστροφή τους στην εξουσία απο τον περασμένο Αύγουστο. Πολλοί Αφγανοί μαθητές δεν γύρισαν στην τάξη οταν ξανάνοιξαν τον Μάρτιο αφού λίγες ωρές μετά την επιστροφή στα θρανία έκλεισε η δευτεροβάθμιο εκπαίδευση των κοριτσιών της χώρας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι Αφγανοί μαθητές να μην μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Δεν είναι καλό για το Αφγανιστάν», δήλωσε η Γιασμίν Σερίφ, που πρόσθεσε το εξής «πολύ σημαντικό ο κόσμος να υψώσει τη φωνή» για το θέμα αυτό.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, που επηρεάζει τη φοίτηση 5,7 εκατ. μαθητών, συμβάλλοντας επίσης στην αύξηση που παρατηρήθηκε φέτος.

Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να ξαναπάρουν το νήμα της ζωής τους «προτού να είναι πολύ αργά», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.