ΟΗΕ: Πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για εγκλήματα πολέμου

©Kevin Schmid – Unsplash

Η επιτροπή του ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει πολλές κατηγορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της.

«Στην Μπούτσα και στο Ιρπίν, η επιτροπή έλαβε πληροφορίες αναφορικά με αυθαίρετους φόνους αμάχων, την καταστροφή και τη λεηλασία αγαθών, καθώς και για επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, ιδιαίτερα σχολείων», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Έρικ Μόσεκ για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Σ’ αυτό το στάδιο, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε διαπιστώσεις βάσει πραγματικών γεγονότων ούτε να αποφανθούμε για ζητήματα σχετικά με το νομικό χαρακτηρισμό των γεγονότων», παρατήρησε. «Πάντως με την επιφύλαξη μιας μελλοντικής επιβεβαίωσης, οι πληροφορίες που λάβαμε και οι τόποι καταστροφής που επισκεφθήκαμε μπορούν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες στις περιφέρειες αυτές έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που μπορεί να ισοδυναμούν ακόμη και με εγκλήματα πολέμου και με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

«Ένα πράγμα είναι να είσαι, για παράδειγμα, μάρτυρας μαζικών καταστροφών, να δέχεσαι αφηγήσεις για εσκεμμένους φόνους, και άλλο είναι να καταλήγεις σε μια απόφαση σχετικά με την ευθύνη μαζί με το νομικό χαρακτηρισμό αυτών των γεγονότων», δήλωσε επίσης ένα μέλος της επιτροπής, ο Πάμπλο ντε Γκρέιφ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.