ΟΗΕ: Κορονοϊός και αλλεπάλληλες κρίσεις έφεραν τον κόσμο πέντε χρόνια πίσω

©Unsplash

Αντιμέτωπος με σειρά κρίσεων, κυρίως της πανδημίας του κορονοϊού, ο κόσμος πήγε πέντε χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης, που λαμβάνει υπόψη του το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο, παρουσίασε μείωση το 2020 και το 2021, σύμφωνα με έκθεση του UNDP.

«Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουμε νωρίτερα, είμαστε λιγότερο μορφωμένοι και τα εισοδήματά μας μειώνονται», εξήγησε ο επικεφαλής του UNDP, Αχίμ Στάινερ. «Με τις τρεις αυτές παραμέτρους μπορεί κάποιος να σχηματίσει μια εικόνα για τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν απελπισμένοι, αγανακτισμένοι, ανήσυχοι για το μέλλον», πρόσθεσε.

Την ώρα που ο δείκτης αυτός αυξανόταν συνεχώς, το 2021 μειώθηκε στο επίπεδο του 2016. Κύρια αιτία η πανδημία του κορονοίού, οι κλιματικές καταστροφές και οι κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη,

«Έχουμε ζήσει καταστροφές και στο παρελθόν, υπήρχαν συγκρούσεις και στο παρελθόν, αλλά η συσσώρευση όλων αυτών με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι τώρα αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο Στάινερ.

Το πισωγύρισμα αφορά περισσότερο από το 90% των χωρώ. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, ενώ στον… πάτο είναι το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ και ο Νίγηρας.

«Ζοφερές προοπτικές»

Με τον πόλεμο να έχει επιπτώσεις στην ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια, «αναμφίβολα οι προοπτικές για το 2022 είναι ζοφερές», εκτίμησε ο Στάινερ. Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής σε 71,4 χρόνια το 2021. έναντι 73 το 2019.

«Παρά τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να μειώνεται», σημείωσε ο συντάκτης της έκθεσης Πέδρο Κονσεϊσάο, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή «πρωτόγνωρο σοκ». «Στις ΗΠΑ παρατηρείται μείωση κατά δύο ετών του προσδόκιμου ζωής, σε άλλες χώρες η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους», σημείωσε ο Σταίνερ φοβούμενος ότι όλη αυτή «η αγανάκτηση» θα οδηγήσει κάποιους σε ακραίες οδούς και τη βία.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους κανόνες του παιχνιδιού του προηγούμενου αιώνα, που βασίζονταν στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε. «Η αλλαγή που έχουμε ανάγκη απαιτεί νέους δείκτες: μείωση της χρήσης του άνθρακα, λιγότερες ανισότητες, περισσότερη βιωσιμότητα …».

Η έκθεση προτείνει επενδύσεις, κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, εγγυήσεις για την απορρόφηση των σοκ και καινοτομίες για την ενίσχυση των ικανοτήτων αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων.

Το UNDP ζητεί επίσης να μην συνεχιστεί η μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες χώρες.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος», το οποίο θα μειώσει «τις ικανότητές μας να εργαστούμε από κοινού», επέμεινε ο Στάινερ. «Η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η κυβερνοεγκληματικότητα, οι πανδημίες απαιτούν να εργαστούμε όλοι μαζί ως παγκόσμια κοινότητα», πρόσθεσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.