«Οι Πύλες της Κολάσεως»: Τις εξερεύνησε πρώτος ένας Έλληνας

©Unsplash

O πρώτος άνθρωπος που επιχείρησε να ερευνήσει το εσωτερικό της ερήμου Καρακούμ ήταν ο Ελληνοκαναδός Γιώργος Κουρούνης.

Ένας τεράστιος κρατήρας στη μέση μίας ερήμου. Με διάμετρο 69 μέτρων και βάθος 30 μέτρων, ο κρατήρας Νταρβάζα που βρίσκεται στην μέση της ερήμου Καρακούμ του Τουρκμενιστάν, αποτελεί ένα διάσημο αξιοθέατο, γνωστό ως «οι Πύλες της Κολάσεως».

Από το εσωτερικό οι επισκέπτες μιλούν για φλόγες που αναβλύζουν, οι οποίες προκαλούνται από χημικές ενώσεις φυσικού αερίου. Λέγεταιότι το φαινόμενο προέκυψε το 1971, όταν σοβιετικοί μηχανικοί και γεωλόγοι πραγματοποιούσαν έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι στην τοποθεσία εκλύονται επικίνδυνα αέρια. Τα αέρια προκάλεσαν ανησυχία και οι μηχανικοί αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στον Νταρβάζα, πιστεύοντας ότι η φωτιά θα διαρκούσε μερικές εβδομάδες.

Τον Ιανουάριο, κατ’ εντολή του προέδρου Gurbanguly Berdymukhamedov, δόθηκε εντολή να σβήσει η φωτιά στον κρατήρα.

O πρώτος εξερευνητής που επιχείρησε να ερευνήσει το εσωτερικό του κρατήρα ήταν ο Ελληνοκαναδός Γιώργος Κουρούνης. Έφτασε τον Νοέμβριο του 2013 στον πάτο του κρατήρα και συνέλεξε δείγματα, ώστε να διαπιστώσει εάν μπορούσε να υπάρξει ζωή.

Αρχικά εξασκήθηκε φορώντας διάφορες ειδικές στολές σε ένα τοπικό φαράγγι. Με την ομάδα του National Geographic δημιούργησαν ειδική στολή που δεν θα έλιωνε στις θερμοκρασίες.

Ο Κουρούνης προσέλαβε και έναν κασκαντέρ που κάνει επικίνδυνες σκηνές στο Χόλιγουντ. Ο κασκαντέρ χρειάστηκε να βάλει αρκετές φορές φωτιά στην στολή του Κουρούνη, ώστε να μην πανικοβληθεί όταν έρθει η στιγμή να τον εξερευνήσει.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.