Οι χώρες της Δύσης καταδικάζουν τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς

©EPA

Άρχισαν την Παρασκευή (23/9) τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο.

Το Κίεβο καταδίκασε τα δημοψηφίσματα, όπως και η Ουάσινγκτον, η οποία δεσμεύτηκε για «ταχεία και αυστηρή απάντηση» στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να καταδικάσει αυτά τα «ψευδο-δημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτήρισε. «Ο κόσμος θα αντιδράσει με την μεγαλύτερη δικαιοσύνη στα ψευδο-δημοψηφίσματα» και αυτά «θα καταδικαστούν κατηγορηματικά», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους (τους) για να επιβάλουν γρήγορα και αυστηρά επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στη Ρωσία» αν αυτή προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας.

«Τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας είναι απάτη, ψευδές πρόσχημα για να προσπαθήσουν να προσαρτήσουν δια της βίας τμήματα της Ουκρανίας», κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι χώρες της G7 κάλεσαν «όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα», τα οποία συνιστούν «πλάνη» και «δεν έχουν ούτε νομική ισχύ ούτε νομιμότητα».

Η Κίνα ζήτησε από την πλευρά της το σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».

Οι ψηφοφορίες, που ξεκίνησαν στις 08:00 ώρα Ελλάδος της Παρασκευής, θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου .

Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι κάλεσε όλους τους Ουκρανούς που βρίσκονται σε εδάφη που τελούν υπό ρωσική κατοχή «να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ρωσική επιστράτευση» κι αν δεν μπορούν να ξεφύγουν «να σαμποτάρουν κάθε δραστηριότητα του εχθρού».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.