Ο πολιτικός κόσμος αποτίει φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’

©EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο πολιτικός κόσμος συμμετέχει στο πένθος των Βρετανών μετά το θάνατο της Ελισάβετ Β’.

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε «μια κρατική ηγέτιδα με ασύγκριτη αξιοπρέπεια και σταθερότητα». Η Ελισάβετ Β’ ήταν «κάτι περισσότερο από μονάρχης. Ενσάρκωνε μια εποχή», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος για το θάνατο της Ελισάβετ.

Η βασιλεία της χαρακτηρίσθηκε από τη «χάρη, την κομψότητα και μια απαρασάλευτη αίσθηση του καθήκοντος», τόνισε Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε «τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση» της Ελισάβετ Β’.

«Δεν υπάρχουν οι λέξεις για να αποτίσει κάποιος φόρο τιμής, ακόμη και εν μέρει, στην πρωταρχική σημασία αυτής της βασίλισσας, στην αίσθηση του καθήκοντος που είχε, στην ηθική ακεραιότητά της, στην αφοσίωσή της και στην αξιοπρέπειά της», σύμφωνα με την Άγγελα Μέρκελ.

«Στη διάρκεια πολλών δεκαετιών, η Ελισάβετ Β’ είχε δικαίως την αγάπη και το σεβασμό των υπηκόων της, καθώς και κύρος στην παγκόσμια σκηνή», σχολίασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκφράζοντας «τη βαθιά θλίψη» του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «ανεπανόρθωτη απώλεια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο μιας βασίλισσας που αφήνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια εξαιρετική κληρονομιά ειρήνης και ευημερίας».

– «Φίλη» –

«Κρατώ την ανάμνηση μιας φίλης της Γαλλίας, μιας καλόκαρδης βασίλισσας που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη χώρα της και στον αιώνα της», τόνισε Εμανουέλ Μακρόν.

– «Θλίψη» –

«Με βαθιά θλίψη» ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι προσεύχεται για την Ελισάβετ Β’ και τον Κάρολο Γ’.

«Ο θάνατός της είναι μια τεράστια απώλεια για το βρετανικό λαό», τόνισε ο κινέζος πρόδρος, Σι Τζινπίνγκ.

– Σημάδεψε την Ιστορία –

Ο βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος και η σύζυγός του απέτισαν φόρο τιμής σε «μια εξαιρετική μονάρχη που σημάδεψε βαθιά την Ιστορία».

Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας είπε μάλιστα πως η Ελισάβετ «έγραψε τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας».

– «Πρότυπο» –

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την Ελισάβετ Β’ ως «ένα πρότυπο συνέχειας» και τόνισε πως «η ηρεμία και η αφοσίωσή της έδωσαν δύναμη σε πολλούς».

«Σε όλη τη διάρκεια της πλούσιας σταδιοδρομίας της, υπήρξε πηγή έμπνευσης και ευγένειας», τόνισε ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.