Ο Λίβανος επιτρέπει την αναχώρηση του «Laodicea» που μετάφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

©Jo Kassis/Pexels

Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου Γκάσαν Ουέιντατ επέτρεψε σήμερα την απελευθέρωση ενός πλοίου με συριακή σημαία, που είχε κατασχέθει.

Ο εισαγγελέας Γκάσαν Ουέιντατ επέτρεψε την αναχώρηση του «Laodicea» που έχει δέσει το Σάββατο στο λιμάνι της Τρίπολης (βόρεια), μετά τους ισχυρισμούς της πρεσβείας του Κιέβου στη Βηρυτό σύμφωνα με τις οποίες μετέφερε αλεύρι και κριθάρι που είχαν κλαπεί από την Ουκρανία, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος., αφού οι έρευνες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το φορτίο που μετέφερε ήταν κλεμμένα, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος στο AFP.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες (…) δεν αποκάλυψαν την ύπαρξη κάποιας ποινικής παράβασης ή ότι τα εμπορεύματα είχαν κλαπεί», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος έκανε δηλώσεις υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο είχε αναφέρει πως τα σιτηρά που μετέφερε το πλοίο είχαν φορτωθεί από μια ουκρανική περιοχή που ήταν κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις είχε παρουσιάσει στις λιβανικές αρχές αποδείξεις της κλοπής των εμπορευμάτων. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει πολλές φορές τις ρωσικές δυνάμεις για λεηλασίες στις αποθήκες σιτηρών της από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Σάββατο, ο Ουέιντατ είχε διατάξει την κατάσχεση του σκάφους και είχε αναθέσει στην αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα.

Ο εισαγγελέας επαλήθευσε πως τα σιτηρά που βρίσκονται πάνω στο πλοίο ανήκουν σε έναν Σύρο έμπορο, ανέφερε ο δικαστικός αξιωματούχος. «Ο Σύρος υπήκοος το όνομα του οποίου εμφανίζεται πάνω στο φορτίο με προέλευση την Ουκρανία παρουσιάστηκε για την έρευνα και έδειξε έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι ο ιδιοκτήτης του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία, που είναι μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα τις εξαγωγές σιτηρών έπειτα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Λίβανος, που είναι αντιμέτωπος με μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, αντιμετωπίζει επίσης μεγάλη έλλειψη ψωμιού.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.